100 Shawmut

Boston, MA

Located on a prominent corner site in Boston’s South End Landmark District, 100 Shawmut is a 138 unit luxury condominium. Part of a larger planned three-building complex, TAT’s design mixes adaptive reuse and new construction, integrating an existing six-story brick warehouse structure with a contemporary addition to create a 231,880-square-foot, 13-story residential condominium.

The design team’s approach maintains the character of the streetscape and the original building, setting the new construction back from the historic structure to highlight its original form and profile. The distinction between old and new is further accentuated by the striking non-orthogonal geometry of the addition above. 100 Shawmut is part of the Shawmut Block for which the firm was the master planner. TAT’s designers organized the massing of buildings on the three constituent parcels to create a major publicly accessible internal courtyard which provides outdoor amenity space and provides important north-south and east-west public pedestrian routes.