The Residence at Westport

Westport, CT

A strategic infill development on Main Street in downtown Westport, this new luxury community offers 69 assisted living and 27 memory care units for seniors. Modern and refined, The Residence at Westport employs an innovative multi-level program with intricate geometry, scale, and detailing. Serving as an extension of the neighborhood, the design features locally quarried granite and stone seating walls which frame the building and complement the adjacent condominium and commercial properties.

A primary site constraint was the 35-foot height restriction, which required a unique design solution consisting of a noncombustible 90,000 square foot steel structure with a peaked occupied roof. Borrowing aesthetically from the American Craftsman style, the project features a wrap-around porch and entry supported by heavy cedar wood framing accents, tapered shingle columns, stone veneer chimneys, covered resident terraces, and trellises. The building’s form is thoughtfully oriented to avoid dominating the main street frontage and maximize views of the landscaped grounds. The shorter wing of the building faces east and the longer wing runs east to west to minimize resident travel distances. Third floor dormers further reduce the building’s overall expanse and create a true residential-scale. The dormers include units with cathedral ceilings executed with light gauge trusses and structural steel to create the equivalent of its wood counterpart.

The entry sequence is designed around a classic two-story grand stair and café lounge with vistas to a landscaped terrace and walking paths. Reclaimed wood and steel elements combine to create an open and invigorating environment. Intricate space planning elegantly places the amenity areas as extensions of one another, encouraging movement and engagement. A nautical palette of blues and grays exude a calming environment that reinforces the expressive coastal vernacular. The customized interior detailing and artwork integrated with the upscale finishes, furniture, and lighting to come together to create a refined aesthetic. The concierge wing, located on the second floor, is reserved for residents favoring customized 24/7 services.

  • SERVICE

    Architecture

    Interior Design

  • TYPE

    Assisted Living

    New Construction

  • CLIENT
    LCB Senior Living
  • SIZE
    90,000 sf
  • STATUS
    Completed in 2020