The Residence at Melrose Station

Melrose, MA

Situated in the heart of Melrose and adjacent to a vibrant retail corridor, The Residence at Melrose Station represents an ideal urban-situated assisted living and memory care facility. Approaching the design more like that of a luxury hotel, the team adapted traditional programmatic elements with an amenity-based focus and utilized upscale finishes, furniture, and lighting to promote an engaging atmosphere. The inherent advantage of locating longer-term health services in more densely populated areas – where people have lived and worked – often eases the transition, and translates to increased visitations from family and friends.

The central rotunda features a focal wall accented with fine art sculptures and an array of comfortable and flexible seating options. The adjacent bistro, with its custom banquettes, provides inviting and light-filled space for socializing. The dining room incorporates contemporary furniture options and a double-sided fireplace, providing an ideal space for residents to gather.

Other amenities include a theater room with custom seating, fitness center with physical and occupational therapy stations, salon, country kitchen, and library with large-scale custom tables. Large-format porcelain tile, ceruse white oak detailing, and decorative light fixtures accentuate the high ceilings and large-format storefront windows which further promote a beneficial sense of integration with the community.

  • SERVICE

    Architecture

    Interior Design

  • TYPE

    Assisted Living

    New Construction

  • CLIENT
    LCB Senior Living
  • SIZE
    87,000 sf
  • STATUS
    Completed in 2017