Bower

Boston, MA

The 1.3M square foot design of the Fenway Center complex, newly renamed Bower, incorporates mixed-use, multifamily, corporate offices and neighborhood-oriented retail in a transit-oriented development adjacent to the new Yawkey Commuter Rail Station, and partially over the Massachusetts Turnpike. Boston’s first air-rights project in a quarter century, the plan successfully reconnects and integrates the new buildings into the existing Fenway, Kenmore, and Longwood Medical Area neighborhoods, where 1960’s urban renewal once bifurcated the City of Boston. Respecting the personalities and sensitivities of proportion for each abutting street, the design emphasizes the gradual increase in building height and scale from the central tower along Beacon Street transitioning to a lower scale along the historically established Brookline Avenue.

The $600M plan respects the urban grid and adds significant green spaces for communal enjoyment, including pedestrian-friendly walkways, an elevated streetscape, and improved vehicular connections to create lively public spaces, enhancing the neighborhood as a desirable place to live, work and play. Designed to achieve LEED Gold requirements, Bower will feature one of the largest private solar power plants in Massachusetts, and the Massachusetts Bay Transit Authority’s first net-zero-energy train station. Bower was originally master planned by New York-based Carlos Zapata Studio.

  • SERVICE

    Architecture

    Master Planning

    Interior Design

  • TYPE

    Commercial

    Hospitality + Mixed Use

    Multifamily

    New Construction

  • CLIENT
    Fenway Center LLC
  • SIZE
    346,000 sf
  • STATUS
    Under Construction