The Hayes at Railroad Square

Haverhill, MA

The firm designed the historic adaptive reuse of the former shoe packing factory into a new mixed use Transit Oriented Development. Adjacent to the former Washington Street Shoe District in downtown Haverhill, The Hayes was the first 40R development to be permitted in Massachusetts, and serves as an extension of the existing historic industrial neighborhood. The development offers a mix of 57 one- and two-bedroom apartments, with 33% dedicated as affordable units. The Hayes also offers 5,000 square feet of commercial space. The units are designed to have a loft-style feel boasting original features such as exposed wood beam ceilings and decking; and offer residents ample amenities, including a community room / cafe, indoor children’s play area, laundry room, and fitness center.

  • SERVICE

    Architecture

  • TYPE

    Commercial

    Historic Preservation | Restoration + Adaptive Reuse

    Hospitality + Mixed Use

    Multifamily

  • CLIENT
    Planning Office for Urban Affairs
  • SIZE
    92,000 sf
  • STATUS
    Completed in 2010
  • AWARDS

    Finalist | J. Timothy Anderson Award | Best Historic Rehab Utilizing LIHTCs
    National Housing & Rehabilitation Association

    Paul E. Tsongas Award
    Preservation Massachusetts

    Project of the Year | Adaptive Reuse
    Multifamily Executive Magazine

    Jack Kemp Workforce Housing Models of Excellence Award
    Urban Land Institute