The Residence at Vinnin Square

Swampscott, MA

Located in the coastal community of Swampscott Massachusetts, Vinnin Square is a newly constructed continuum of care campus consisting of 84 units – 22 specific to memory care and 62 dedicated to independent and assisted living. The formation of a neighborhood setting was central to this project; by integrating the 77,500 square foot building into the site context it maximizes exposure to the commercial center of the town while providing the privacy of a larger residential community. The team re-graded the existing hillside by removing a portion of the prevailing knoll to maximize the building footprint and create picturesque views of the surrounding community and adjacent Tedesco Country Club.

The building vernacular is a traditional New England aesthetic, stylistically in keeping with the coastal location and incorporates many details, such as wide overhanging eaves with decorative bracket supports, batten board, and clapboard articulation. The interior and exterior color schemes take cues from the location, incorporating hues reflective of its surroundings, with the use of ocean blues and various sand tones, accented with traditional white trim. Once inside, residents and visitors enjoy traditionally-styled spaces accented with warm tones and dark stained wood, with views into connected programmatic areas.