Maplewood at Brewster

Brewster, MA

Maplewood at Brewster is located in the charming Cape Cod town of Brewster, Mass. This new 132 unit assisting living and memory care property is both sophisticated and refined; employing an innovative design that redefines senior living communities. Approaching the building, residents and guests are welcomed by a sweeping porch and porte-cochere supported by naturally stained timbers, emphasizing a comfortable, relaxed and uplifting environment.

The dramatic entrance and reception lobby maximizes the use of natural light to create a spacious and stimulating environment, artfully harmonizing natural wood and stone elements. The floor plan revolves around a central living area, designed with a central common and building spine of dramatically varied and lit vaulted spaces encouraging socialization and interaction. Intimate, accessible spaces are ideal for family members and residents alike.

Amenity spaces serve as focal points adjoining the soaring central volume, including a bistro, spa salon, formal dining, health center with fitness room and pool. The heavy timber structure is balanced by large clerestory windows, which lends character and permeability to the organization of these social spaces and imbues the common areas with activity and energy. Indoor and outdoor ‘windows’ serve as picturesque visual connections into other areas, providing various perspectives.

The unique 2-level memory care wing is a seamless and elegant extension of the assisted living program, designed with short distances to resident destinations, and providing clinically appropriate levels of care. The interior scheme assists residents with their cognitive abilities through texture, color, wayfinding cues and elevated lighting levels.

The project was designed to meet LEED for Homes Certification, and is seeking LEED Silver Certification.

  • SERVICE

    Architecture

    Interior Design

  • TYPE

    Assisted Living

    New Construction

  • CLIENT
    Maplewood Senior Living
  • SIZE
    115,510 sf
  • STATUS
    Completed in 2016