Building 114

Charlestown, MA

A new biomedical research facility for Massachusetts General Hospital, the 108,000 square foot design involved the historic reuse of a fire-damaged and derelict Navy joinery shop. The historic waterfront building was preserved in accordance with the National Park Service guidelines, while also meeting local regulations for waterfront development. Two new floors were inserted within the original building envelope and integrated to work with the existing window openings. New windows were manufactured to match the historic originals and engineered to meet the exact environmental performance standards of a modern research laboratory.

  • SERVICE

    Architecture

  • TYPE

    Historic Preservation | Restoration + Adaptive Reuse

    Waterfront

    Healthcare | Science + Technology

  • CLIENT
    Keen Development Corporation & Partners Healthcare
  • SIZE
    108,000 sf
  • STATUS
    Completed in 2001
  • AWARDS

    Preservation Award
    Massachusetts Historical Commission

    Preservation Award
    Boston Preservation Alliance