Boys & Girls Club South Boston

South Boston, MA

The 40,000 square foot South Boston Boys & Girls Club required a complete gut renovation of the original 1940s structure in order to meet the dynamic and growing needs of its members. A new, fully accessible front entrance, stair and elevator were created to meet the Club’s inclusivity goals and provide a unified entrance and experience for all.

The interior programmatic spaces are redesigned to focus on serving three specific member groups: youth, pre-teen and teen. The youth areas on the second floor include a reading room, educational space, game room | lounge with a central circulation area. The pre-teen area located on the ground floor is situated in close proximity to the teen center, creating a synergistic atmosphere – although not directly connected – it is intended to inspire the younger members to remain engaged and actively participate in the program. Shared program areas include the pool, auditorium, dining room, music room, an art room with floor to ceiling windows, computer lab and gymnasium – each of these, with the exception of the pool, is located on the first floor to allow for maximum supervision and safety. Visibility was enhanced throughout the building by adding full glazing on doors, and colorful storefront glass between hallways and program areas.

The acoustically sound proof music space features a state-of-the-art recording booth and practice rooms. The new computer lab accommodates up to 25 students, with an adjacent graphics design space. Calming purple and yellow hues are used throughout the educational spaces, whereas energetic and active spaces such as the music room, are accented in orange.

  • SERVICE

    Architecture

    Interior Design

  • TYPE

    Academic | Athletic + Community Centers

    New Construction

  • CLIENT
    Boys & Girls Club of Boston
  • SIZE
    40,000 sf
  • STATUS
    Completed in June 2015